divendres, 1 de febrer del 2013

El PSC demanarà a la Generalitat a través d’una proposta de resolució i preguntes parlamentàries que garanteixi els recursos per serveis socials bàsics en un moment d’emergència social


Després que avui la ministra Ana Mato ha confirmat les retallades del Pla Concertat responent a una pregunta del PSC al Congrés, el grup Socialista vol que el Govern de la Generalitat insti al Govern d’Espanya a continuar finançant les ajudes del pla als ajuntaments i defensi els interessos dels catalans a qui més està colpejant la crisi. El pla Concertat, creat l’any 1988 pel govern socialista, és un programa cofinançat per Estat i les Administracions Locals fonamental per poder desenvolupar una xarxa de Serveis Socials d’atenció primària que els ajuntaments puguin gestionar, desenvolupant les competències en serveis socials que li han estat atribuïdes per l’Estat i la Comunitat Autònoma.

La responsable de polítiques socials del PSC i portaveu del Grup Parlamentari a la comissió de Benestar, Família i Immigració, Eva Granados, ha denunciat avui que el Govern del PP “segueix desmantellant els serveis socials i abandonant a les persones més vulnerables deixant de finançar el Pla Concertat, malgrat tenir constància de les enormes dificultats per les que passa la ciutadania en aquests moments”.

Per tot això, des del PSC “rebutgem les retallades realitzades pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i que avui al Congrés no ha desmentit la ministra Ana Mato i donem tot el nostre suport a la Conselleria de Benestar Social i Família perquè insti al Govern a mantenir aquest sistema”, ha dit Granados, que ha demanat que es reposi el fons del Pla com a mínim a nivells del 2011 i que es mantingui el programa de Teleassistència. “Recordem al Govern de CiU que les competències de la Generalitat en aquesta matèria són exclusives i obligatòries i, per tant, allà on la dreta espanyola deixa a la ciutadania desatesa, el Govern de Catalunya té l’obligació de garantir i d’atendre”. Granados ha emplaçat a la consellera Neus Munté a que “garanteixi als ajuntaments que rebran el finançament necessari i de manera estable per poder mantenir les prestacions socials bàsiques i garantir els drets socials i l’exercici de la igualtat d’oportunitats”.

Eva Granados treballarà des del Parlament i amb els ajuntaments per tal de garantir el compromís del departament en el manteniment del contracte programa pel que fa a serveis socials bàsics. El grup Socialista entrarà una proposta de resolució perquè la Cambra insti al Govern a garantir els recursos dels contractes programa amb els ajuntaments i també farà preguntes a la consellera Munté per conèixer l’estat de les negociacions amb el Govern d’Espanya en aquesta matèria.

Després de retallar el fons del Pla Concertat (instrument que té per objectiu per ajudar al desenvolupament dels serveis socials bàsics) en un 65% respecte el pressupost del Govern Socialista del 2011 (en el que es destinaven 12.293.386,92€ a Catalunya) i en 40% respecte el 2012 (destinant sols 3.896.106,49€), el Govern de Rajoy deixarà de finançar aquest Pla, i elimina també dels Pressupostos Generals de l’Estat per 2013 el programa de Teleassistència previst la Llei de Dependència (Llei 39/2006). Tot plegat, apunta Eva Granados, “malgrat l’augment de la demanda en mig d’una crisi que està comportant una situació d’emergència social, en què les peticions d’ajuda per emergència social s’han incrementat un 200%, i amb unes previsions que ens anuncien que la pobresa i les dificultats socials aniran creixent”.