divendres, 26 de juliol del 2013

Josep Mayoral anuncia que el PSC “construirà un bloc social i polític per frenar la reforma de l’administració local del Govern espanyol”

Jaume Collboni anuncia que els socialistes “serem bel·ligerants” en l’oposició a aquest projecte de Llei i emplaça el Govern d’Artur Mas “a no ser ambigu amb aquest tema, que defensi els interessos de Catalunya”

El secretari de Política Municipal del PSC i alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha afirmat avui que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local aprovada avui pel Consell de Ministres “és el pas enrere més important i substancial que ha fet el municipalisme en les darreres dècades, és tornar als anys 70 perquè pretén buidar de contingut les competències municipals. Perdem competències en matèria de serveis socials, competències que passen dels ajuntaments a la Generalitat; en educació, en promoció econòmica”. És per això que els socialistes, ha afegit, “ens comprometem a construir un bloc social i polític per frenar aquesta llei” i ha anunciat que “anirem al Tribunal Constitucional perquè afecta greument i vulnera la carta europea d’autonomia local, la Constitució i l’Estatut”.

Mayoral ha fet aquestes afirmacions en un roda de premsa a la seu central del PSC juntament amb l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, l’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona, el president del grup socialista a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, i el portaveu del PSC, Jaume Collboni, que ha assegurat que els socialistes “serem bel·ligerants” en l’oposició a aquest projecte de Llei i ha emplaçat el Govern d’Artur Mas “a no ser ambigu amb aquest tema, que defensi els interessos de Catalunya i no es vengui per un plat de llenties com ha fet als ajuntaments de Barcelona i Badalona, i a la Diputació de Barcelona”.

Mayoral ha assenyalat que “és un moment trist profundament trist pel municipalisme, pels que hem anat construint des de la proximitat un diàleg amb la ciutadania, és un dia trist pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”. “Els grans derrotats per aquest projecte de Llei són els ciutadans i les ciutadanes, són els serveis de proximitat que donen la garantia de qualitat i de conèixer directament les persones que els reben, de construir conjuntament amb les persones que els reben”, ha indicat.

Segons el secretari de política municipal, el projecte de llei planteja algunes preguntes: “on aniran les 10.000 persones que van necessitar serveis socials del meu municipi si aquestes competències ja no són municipals? Que passarà amb els àpats dels nens que financen els ajuntaments als centres oberts? Qui farà costat a les dones maltractades? Qui gestionarà les escoles bressol? Que passa amb les escoles de musica, amb les feines d’acompanyament al món educatiu? Qui farà els plans d’ocupació?”. “Aquestes administracions que ara no fan el que pertoca, com supliran aquestes competències que ens manlleven”, s’ha preguntat.

“Si aquest esforç recentralitzador prospera, els ciutadans i ciutadanes veuran com perden els seus serveis, veuran una pèrdua de qualitat democràtica, de l’autonomia, de la capacitat de construir”, ha dit Josep Mayoral, que ha subratllat que “volen ajuntaments tecnocràtics i nosaltres el que volem és que siguin transformadors de la societat per fer-la més cohesionada”. També ha destacat que des del Govern espanyol “no hi ha hagut ni una línia per explicar com s’han de finançar les administracions locals, i per nosaltres no es pot abordar la reforma local sense abordar el seu finançament”.

Font