divendres, 29 de novembre del 2013

“El 2014 serà l’any de l’augment de copagament, la reducció de drets i la paralització de la dependència”

Eva Granados denuncia que l’acord entre CiU i ERC aboca els catalans a més retallades i més desigualtat

La portaveu de Benestar del grup parlamentari Socialista, Eva Granados, ha assegurat avui que “els Pressupostos del 2014 augmenten el copagament a serveis socials a persones amb VIH, drogodependents, persones amb discapacitat intel•lectual i física i persones grans”, de manera que “el 2014 serà l’any de l’augment del copagament, de la reducció de drets i de la paralització de la dependència”. En la seva intervenció en comissió, la diputada socialista ha denunciat que l’acord parlamentari entre CiU i ERC que ha fet possible aquest pressupost aboca els catalans a “més retallades i més desigualtats".

En el quadre adjunt es poden veure les afectacions sobre els serveis que en algun cas superen el 50%, un augment que es fa per la porta del darrera, sense debat, sense una reforma de la cartera de serveis i perjudicant als col•lectius més febles. La diputada socialista ha insistit en l’absència d’explicacions del Govern de la Generalitat respecte els comptes prorrogats de l’any passat i les retallades que impliquen en els del 2014: un pressupost que parlava de 2.000 milions i que al setembre de 2013 només ha reconegut una despesa del 1.463, un 63%. “El departament no ens explica el model català de protecció social i de dependència. Hem d’esperar un pressupost per saber què fan i què faran amb les polítiques socials d’aquest país: debilitant-les, augmentant el copagament i penalitzant els que menys tenen”, ha argumentat Granados.

La diputada ha posat alguns exemples, com per exemple quan el departament diu que prioritza la infància i elimina la prestació per fill a càrrec per famílies vulnerables; que farà un model propi de dependència i el que tenim és impagaments, tancament de serveis i augments de copagaments; quan assegura que farà una llei de Protecció Social per blindar l’Estat del Benestar i es presenta aquí amb la despesa per habitant més ridícula de la història en un moment on es parla de malnutrició, escassedat i quan una entitat cívica busca menjar per més 400.000 catalans. “Diu que volen fer estructures d’estat i es dediquen a carregar-se-les, com fan amb l’ICASS, en una llei de mesures fiscals sense debat, sense informació.... i el que és més greu, sense alternativa ni explicació de cap model alternatiu”.

Adjuntem QUADRE COPAGAMENT i enllaços 2012 i 2014 a les ordres del Departament de Benestar publicades al DOGC, d’on s’han extret les dades