dijous, 18 d’abril del 2013

SOBRE LA REFORMA DE LA RENDA MÍNIMA D’INSERCIÓ I DE SUPORT A LA ILP DE RENDA GARANTIDA DE CIUTADANIA


L’increment del nombre de persones i famílies que estan en situació de risc d’exclusió social degut a la pobresa econòmica té dos factors generadors clau: les dificultats per accedir o bé mantenir una ocupació i les dificultats per accedir o bé mantenir un habitatge. Es tracta d’un nou perfil de persones i famílies que s’han vist immerses en situacions de vulnerabilitat econòmica i que poden abocar el futur dels seus fills i filles a la pobresa i exclusió social.

La darrera enquesta de població activa (EPA) publicada el mes de gener presenta unes xifres més que preocupants per Catalunya , ja que el nombre d’aturats ha augmentat en 109.7000 persones en relació a l’any anterior, un 14,15% més, situant la taxa de desocupació en 23,94% amb un total de 885.100 desocupats. El nombre de llars amb tots els actius desocupats és de 266.800 i actualment hi ha 117.000 famílies sense cap ingrés.

L’Estatut de Catalunya en el seu article 24.3, estableix que “les persones o famílies que es troben en situació de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna”.

El 1990 es va establir el Programa Interdepartamental de Renda Mínima d’Inserció amb la finalitat de donar suport  econòmic per atendre les necessitats essencials a persones sense recursos i mentre se les preparava per a la seva inserció o reinserció social i laboral. Posteriorment, l’any 1997 es va donar rang de Llei al Programa.

Les reformes de la Llei 10/1997 de regulació de la Renda Mínima d’Inserció que ha realitzat el govern de CIU els anys 2011 i 2012 han deixat fora d’aquest Programa a moltes persones i famílies ja que s’han restringit les condicions per beneficiar-se’n, s’ha limitat la permanència en el programa i s’ha condicionat la prestació econòmica a que el Govern tingui disponibilitat pressupostària, entre altres modificacions.

Davant d’aquesta situació el Grup Parlamentari socialista va presentar el 31 de maig de 2012 al Parlament una proposició de Llei de reforma de la Renda Mínima d’Inserció, amb el clar objectiu de no deixar desassistit un amplíssim col·lectiu de persones que estan patint de manera més dramàtica la política de retallades exercides des del govern de CIU. Aquesta iniciativa va rebre els vots favorables, a més dels socialistes, del grup Iniciativa Verds-Esquerra Unida i Alternativa, Esquerra Republicana de Catalunya, Ciutadans i Solidaritat, no va prosperar pels vots contraris de Convergència i Unió i el Partit Popular.

Professionals dels Serveis Socials, món local i entitats socials que treballen amb persones en risc d’exclusió demanen reiteradament al Govern de Catalunya que modifiqui la Renda Mínima d’Inserció per tal d’assegurar una rendes mínimes a les persones sense recursos econòmics.

Per aquest motiu el Grup parlamentari socialista ha presentat novament una proposició de llei amb la voluntat que sigui debatuda al Ple del Parlament el més aviat possible per tal de procedir urgentment a la reforma de la llei que permeti retornar el caràcter de dret subjectiu i que cap persona que reuneixi els requisits per accedir es quedi sense una prestació mínima i sense ajut en la seva inserció sociolaboral.

A més, actualment, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats bàsiques d’una gran part de la ciutadania catalana que amb independència de la seva situació social veuen com la manca de feina o de llar els aboca a una situació de precarietat econòmica que els condueix cap a l’exclusió social, representants de sindicats, partits polítics i entitats sense ànim de lucre impulsen una Iniciativa Legislativa Popular que té per objecte regular la Renda Garantida de Ciutadania per donar compliment al mandat de l’article 24.3 de l’Estatut d’Autonomia i assegurar els mínims d’una vida digna a les persones o famílies que es troben en situació de pobresa. Aquesta iniciativa legislativa popular vol posar en l’agenda política i social el debat necessari al voltant d’una mínima garantia de rendes imprescindible per minvar el risc de ruptura  de la cohesió social.

Aquesta ILP Renda Garantida de Ciutadania té per objecte garantir que cap persona estigui per sota del llindar de la pobresa. En síntesi, el contingut de la proposició contempla la RGS com un dret universal no condicionat a disponibilitats pressupostàries ni a l’obligació de participar en accions d’inserció social i laboral. Es defineix com un dret subjectiu de caràcter individual però vinculat a la situació econòmica de la persona, i en el seu cas, del nucli familiar o de convivència. Es tracta d’una prestació econòmica de, com a màxim, 664 euros mensuals per dotze pagues. Els requisits per accedir al dret a cobrar la prestació econòmica de la Renda Garantida de Ciutadania són: Tenir 18 o més anys, o ser menor emancipat, estar vivint legalment a Catalunya, tenir residència continuada a Catalunya durant un mínim de 12 mesos, no disposar d’ingressos econòmics  superiors als mínims garantits equivalents a la quantia de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (per l’any 2012, 664 euros mensuals per dotze pagues), durant com a mínim els 4 mesos anteriors a la sol·licitud. 

Per obtenir més informació fes click aquí