dilluns, 8 d’abril del 2013

Trobada del PSC Vallès Occidental Sud amb les diputades Capdevila i Esteve, i la senadora Almiñana


La Federació Vallès Occidental Sud va organitzar una trobada amb les dues diputades i la senadora per tal d’intercanviar informació sobre polítiques socials, traspassant la màxima informació possible de la realitat social al territori de la Federació a les representants socialistes al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats i al Senat. Alcaldesses, regidores i regidors socialistes van participar en la trobada.



La trobada va tenir lloc a Cerdanyola, a les instal·lacions del Museu d’Art. Carme Carmona, presidenta del PSC de Cerdanyola i alcaldessa de la localitat, va presentar la trobada, que va comptar amb una nodrida presència d’alcaldesses, regidores, regidors i militància del PSC Vallès Occidental Sud

Imma Viera, secretària de l’Àrea Social de la Federació Vallès Occidental Sud del PSC, va explicar que la raó de la trobada “és explicar a les nostres representants als parlaments quina és la realitat en matèria social als municipis de la nostra Federació, per tal de que la portin respectivament al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats i al Senat”. Per a Viera, “també ens serveix per conèixer de primera mà les novetats que poden provenir dels governs conservadors espanyol del PP i català de CiU”. Imma Viera va recordar també que “trobades d’aquesta mena ens permeten posar en comú les nostres preocupacions però també per compartir experiències i bones pràctiques en l’atenció social”. En darrer terme, Imma Viera va explicar que “l’atenció social, la sanitat i l’educació estan en perill, amb menys recursos i més privatització”, afegint que “són els ajuntaments, escanyats financerament per la Generalitat i l’Estat, els únics que estan sent responsables amb la ciutadania, garantint uns mínims socials malgrat no tenir ni els diners ni les competències”.

La diputada al Parlament de Catalunya, Montserrat Capdevila, portaveu adjunta del grup parlamentari socialista en matèria social, va afirmar que “actualment a Catalunya no s’estan garantint els drets socials”. Capdevila va afegir que “es retallen els Pirmi, no es busca finançament per a res en matèria social i les entitats socials fa mesos que no veuen ni un sol euro de la Generalitat”. En relació a la presentació ahir mateix per part del govern de CiU d’un avantprojecte de llei marc de la protecció social de Catalunya, Montserrat Capdevila va explicar que “és d’una hipocresia enorme, perquè ja tenim prou lleis per garantir una atenció social de qualitat i equitativa. El govern de CiU només pretén salvar la cara davant de les seves indiscriminades retallades”. La diputada socialista sabadellenca va afegir que “el PSC ha proposat una cimera per parlar de temes socials, perquè aquest és el nostre patrimoni ideològic bàsic”. En aquesta mateixa línia, Capdevila va recordar que “hi ha un primer tema fonamental, que és la lluita contra l’exclusió social, on cal garantir l’alimentació a tots els infants, l’habitatge perquè ningú es quedi sense sostre, i uns ingressos familiars mínims per a tothom”.

Esperança Esteve, diputada al Congrés dels Diputats, especialista en temes socials, va explicar que “com a socialistes, sempre hem prioritzat el benestar de la ciutadania, situant-lo per damunt d’altres elements”. Esteve, en relació a les polítiques socials, va comentar que “a diferència de l’educació o la sanitat, els serveis socials no tenen cap marc legal llevat de la llei de la dependència”. Sobre la realitat actual a nivell de l’estat, Esperança Esteve va recordar que “les comunitats autònomes i els ajuntaments reben fins a un 60% menys de diners per matèria social”. Tot i així, la diputada socialista a Madrid va reconèixer el paper dels ajuntaments, “que són els qui aguanten el sistema d’atenció social”. En aquest àmbit, va criticar el projecte de reforma de la llei de bases de règim local “perquè en reduir les competències i capacitats municipals, redueix els serveis que rep la ciutadania perquè són els ajuntaments els qui garanteixen els serveis socials bàsics”. Finalment, Esperança Esteve va afegir que “el govern del PP està canviant el model de societat, baixant el nivell dels drets socials, generant conseqüències directes en l’esperança de vida”.

Mònica Almiñana, senadora del PSC, va efectuar una sòlida defensa dels serveis públics, “perquè són garantia d’equitat, de major qualitat de la societat, sobretot davant de l’ofensiva de la dreta que vol col·locar-nos un sistema dual, amb serveis de qualitat pels rics que s’ho puguin pagar, i uns serveis molt pitjors per a la resta”. Almiñana va explicar que “des de fa un any a Espanya ha canviat el model sanitari, on el fet de ser ciutadà ja no és garantia de tenir assistència sanitària”. I la senadora socialista va afegir que “aquest canvi de model sanitari va tenir lloc sense que CiU ho recorrés al Tribunal Constitucional, perquè se saltava les competències autonòmiques, mentre que els governs socialistes d’Andalusia i Astúries sí que recorrien al TC”.